BILL AVRAMIDIS ''ORIONES''



Η ''ψυχή'' του συγκροτήματος ''ΩΡΙΩΝΕΣ'', ο Bill Avramidis μιλαει στη maria storck και το tempo-tempo.
 Συνάντησα τον Bill στο αγαπημένο του στέκι, για μια τυπική κουβέντα . Όσο η ώρα περνούσε ανακάλυπτα έναν άνθρωπο με απίστευτη μόρφωση ειδικά για τη μουσική, με ταλέντο και ευγένεια . Ένας αυθεντικός ροκάς!




 Bill λέω να μην πρωτοτυπήσουμε , να σου κάνω την κλασική ερώτηση. Πότε άρχισες να ασχολείσαι με τη μουσική; 
BILL AVRAMIDIS: Από την μαθητική ηλικία. Μαθητές του Γυμνασίου ακόμα, φτιάξαμε τους Ωριωνες.

Το συγκρότημα πότε δημιουργήθηκε; 
BILL AVRAMIDIS:Το 1979 που λάβαμε μέρος στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ ‘να η ευκαιρία’ στην οποία κερδίσαμε το πρώτο βραβείο σύνθεσης  και δημοφιλέστερου συγκροτήματος , με το τραγούδι μας ‘κουρδιστά ανθρωπάκια’, και αυτό μας άνοιξε την πόρτα της δισκογραφικής εταιρείας ‘ΛΥΡΑ’ , η οποία μας κυκλοφόρησε τον πρώτο μας δίσκο , με τίτλο  ‘κουρδιστά ανθρωπάκια’ που οι στίχοι τους παραμένουν ακόμη και σήμερα επίκαιροι.
Ήταν  ένα single που κυκλοφόρησε σε κόκκινο βινύλιο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 

Αληθεια γιατί ''ΩΡΙΩΝΕΣ''; Πώς σας ήρθε η ιδέα για το όνομα; 
 BILL AVRAMIDIS: Το όνομά μας το πήραμε από έναν μακρινό αστερισμό, τον μεγαλύτερο και λαμπρότερο αστερισμό του Ωρίωνα. Πάντα μου άρεσαν τα μακρινά, τα μυστήρια, τα άπιαστα  και τα δύσκολα. Μερικές φορές  σκέφτομαι και εγώ γιατί? Γιατί με μαγνήτισε αυτό το όνομα? ….. μήπως …..είμαι  … ωρίωνας?  …  χαχαχα ..αστεύομαι.


Πώς θα παρουσίαζες το συγκρότημα σε όσους δεν σας γνωρίζουν; 
BILL AVRAMIDIS: Είμαστε ένα συγκρότημα με βαθιές ρίζες στην κλασσική ροκ, αλλά με ήχο προσαρμοσμένο στα σημερινά μουσικά δεδομένα.
Οι Αρχικές μας επιρροές ήταν οι Rolling Stones,  οι who, οι Led Zeppelin  και τέλος οι Black Sabbath, δηλ. καθαρό ROCK και καθαρή METAL, αλλά σύντομα αποκτήσαμε δικό μας χαρακτηριστικό ήχο, που αν και Rock, ήταν αρκετά μελωδικός και συχνά συμφωνικός στις αρχικές παραγωγές, για να είναι κάπως εύπεπτος στην εγχώρια αγορά. Έτσι κατορθώσαμε σε λίγα χρόνια να γεφυρώσουμε τον ενστικτώδη εφηβικό δυναμισμό με τον μελαγχολικό ρομαντισμό αλλά και την  ηχητική πολυπλοκότητα μιας πολυεπίπεδης παραγωγής.

Πώς βλέπεις την ανταπόκριση του κόσμου ; 
BILL AVRAMIDIS: η ανταπόκριση του κόσμου σε ένα μουσικό μας κάλεσμα , είναι αρκετά μεγάλη λαμβάνοντας βέβαια  υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες που έχει σήμερα η  ελληνική κοινωνία. Πραγματικά είναι συγκινητικό το πώς μας υποδέχονται σε κάθε μας συναυλία.  

Πώς είναι γενικά τα πράγματα όσον αφορά την ροκ σκηνή; 
BILL AVRAMIDIS: Η κατάσταση στην Ελληνική μουσική αγορά και ακόμη περισσότερο στην  ελληνική ροκ σκηνή , είναι πάρα πολύ δύσκολη έως εφιαλτική. Βέβαια το φαινόμενο αυτό είναι πλέον γενικό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αν κοιτάξεις γύρω θα δεις πως η οικονομική κρίση εξαπλώνεται σαν Λερναία Ύδρα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, περιορίζοντας έτσι την ζήτηση των προϊόντων της μουσικής βιομηχανίας και όχι μόνο. Το μουσικό κοινό περιορίζει τις εξόδους για διασκέδαση στα μαγαζιά, αλλά και οι κοινωνικοί φορείς εγκαταλείπουν τις ρωμαλέες διοργανώσεις μουσικών events.

Πιστεύεις πως οι μουσικοί εκτός από τη μουσική τους πρέπει να περνάνε και κάποια κοινωνικοπολιτικά μηνύματα; 
BILL AVRAMIDIS: Έτσι είναι για μας και το Rock. Μυστήριο, τρόπος ζωής, καθημερινή πάλη και αγώνας για επιβίωση. Το να είσαι rock σημαίνει πως είσαι ειλικρινής, απλός  αληθινός, και αγωνιστής.  Καταγράφεις και καυτηριάζεις τα κακώς κείμενα , δίνοντας γροθιά στο κατεστημένο! 

Είναι εύκολο για έναν Έλληνα μουσικό να ορθοποδήσει οικονομικά μόνο μέσα από τη μουσική; 
BILL AVRAMIDIS: όχι  γιαυτό  άλλωστε πολλοί μουσικοί,  με πλούσιες γνώσεις καταλήγουν  πολλές φορές σε λάθος επαγγέλματα, για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Μιλησε μου για το cd σας
BILL AVRAMIDIS: Με βασικό εργαλείο τον στίχο, που αναφερόταν στα σύγχρονα κάθε φορά προβλήματα της καθημερινής ζωής, ξεκινώντας από την έννοια της ελευθερίας, την δουλειά, τις κοινωνικές ανισότητες μέχρι και τον έρωτα, στραφήκαμε σε κάπως πιο φιλόδοξες παραγωγές. Ο ωριμότερος καρπός της δουλειάς μας είναι κατά τη γνώμη μας το νέο αυτό άλμπουμ Δεσμώτης. Το Album αυτό χρειάστηκε 1 χρόνο να γραφτεί και είναι ένα Album ειλικρινά, ντυμένο με τα χρώματα αυτής της εποχής στην Ελλάδα. Εδώ θα πρέπει να αναφέρω την μεγάλη συμβολή της πολύ καλής μας φίλης, της Αναστασίας Δούμα με τον πολύ ποιοτικό στίχο της στα τραγούδια ‘Δεσμώτης’, ‘τροχιά θανάτου’ και ‘ο μόνος θεατής’ , αλλά και του Γιάννη Παρασκευόπουλου, που με τους δύο στίχους του συμπλήρωσε τον, όπως πιστεύω , πάντα καλό μας στίχο. Αξιοσημείωτο όμως είναι, ότι στο cd αυτό,  περιλαμβάνονται και τρεις μεγάλες επιτυχίες σε διασκευές, το ‘give me a reason to love you’ , ‘tears from the moon’ και ‘Φώτα κι άλλα φώτα’,  που ερμηνεύονται εκπληκτικά από την Τζίνα Αβραμίδου και  κάνουν μεγάλη αίσθηση.

Τι να περιμένουμε στο μέλλον από τους ΄΄ΩΡΙΩΝΕΣ'';
BILL AVRAMIDIS: Καινούργια τραγούδια που ήδη ηχογραφούμε, σίγουρα και κάποιες συνεργασίες με γνωστές φωνές, και ακόμα περισσότερες εμφανίσεις.
Όπως και κάθε μουσικός έτσι κι εμείς έχουμε το καλλιτεχνικό μικρόβιο. Θα θέλαμε λοιπόν να βγούμε απ’ τα στενά όρια της χώρας και ανοίξουμε τα φτερά μας στο εξωτερικό, σε μεγαλύτερες αγορές που είναι μαθημένες σε ακούσματα πιο κοντινά σ’ αυτό που κάνουμε.
Πολύ δε περισσότερο, θα θέλαμε να βρεθούμε κοντά σας, να σας σφίξουμε το χέρι και να τραγουδήσουμε μαζί.

 Bill, σ' ευχαριστώ πολύ!

 BILL AVRAMIDIS: Και εγώ σε ευχαριστώ Μαρία μου , γιατί μου έδωσες την ευκαιρία, να παρουσιάσω τους Ωρίωνες στους φίλους και Φαν της  ROCK.!



maria storck για το tempo-tempo

Σχόλια