Το Πάρτι στη Βουλιαγμένη: Το «ελληνικό Woodstock» που διοργάνωσε ο Λ. Κηλαηδόνης

Το Πάρτι στη Βουλιαγμένη: Το «ελληνικό Woodstock» που διοργάνωσε ο Λ. Κηλαηδόνης

Ένα ιστορικό πάρτι διοργανώθηκε στις 25 Ιουλίου του 1983 από τον τραγουδοποιό Λουκιανό Κηλαηδόνη.






Το «Πάρτι στη Βουλιαγμένη» έμελλε να μείνει στην ιστορία της ελληνικής μουσικής ως το «ελληνικό Woodstock». Στην εν λόγω συναυλία κόπηκαν γύρω στα 25.000 εισιτήρια, αλλά μέσα στον συναυλιακό χώρο βρέθηκαν περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι. 

O Δ. Σαββόπουλος
O Δ. Σαββόπουλος
O Λουκιανός σχεδίαζε και προετοίμαζε το «πάρτι στη Βουλιαγμένη» πάνω από έναν χρόνο. Οραματίστηκε «μια λαϊκή βραδιά με κάποιο αισθητήριο», μία μεγάλη μουσική γιορτή.

Ήταν ο πρώτος που έβγαλε τις συναυλίες από τα γήπεδα (χαρακτηριστικό των πολιτικών συναυλιών της μεταπολίτευσης) και τις ενέταξε σε φυσικούς χώρους.

Από τις αρχές του 1983 άρχισε να υλοποιεί την ιδέα του, κλείνοντας την πλαζ του ΕΟΤ στη Βουλιαγμένη, η οποία έπρεπε να μεταμορφωθεί σε συναυλιακό χώρο, πράγμα αρκετά δύσκολο για την εποχή εκείνη. 

«Πηγαινοερχόμουν έξι μήνες. Μέτρησα τα πάντα. Το μόνο που δεν προέβλεψα ήταν η μεγάλη προσέλευση του κόσμου» είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του.

Μέχρι να αρχίσει η συναυλία, κάποιοι από τους συγκεντρωμένους βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν το μπάνιο τους, ενώ κάποιοι άλλοι επιδόθηκαν στα αθλήματα της παραλίας, ρακέτες και βόλεϊ.

Η σκηνή είχε στηθεί πάνω σε μια πλωτή εξέδρα, που βρισκόταν γύρω στα 15 μέτρα μέσα στη θάλασσα. Οι καλλιτέχνες έφθαναν στη σκηνή με μία κατάφωτη φορτηγίδα από τον παρακείμενο Ναυτικό Όμιλο της Βουλιαγμένης. Η βραδιά άνοιξε με τον οικοδεσπότη Λουκιανό Κηλαηδόνη να απευθύνει χαιρετισμό και στη συνέχεια αντήχησαν οι πρώτες νότες. Η πιανίστρια Νέλι Σεμιτέκολο έπαιξε κομμάτια ραγκτάιμ του Σκοτ Τζόπλιν, ενώ η μπιγκ μπαντ του πιανίστα Μανώλη Μικέλη τζαζ της εποχής του σουίνγκ, αγαπημένες μουσικές που διαμόρφωσαν το μουσικό στιλ του Κηλαηδόνη.

Στην ιστορική αυτή συναυλία συναντήθηκε η «αφρόκρεμα» της ελληνικής μουσικής σκηνής: Διονύσης Σαββόπουλος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Βαγγέλης Γερμανός, Γιώργος Νταλάρας, Αφροδίτη Μάνου και Μαντώ ήταν ορισμένοι εξ αυτών.


















zougla.gr

Σχόλια